• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 25 °C
  • Van 15 °C

CEMAAT BİLİNCİ ve TAASSUP semineri verildi

CEMAAT BİLİNCİ ve TAASSUP semineri verildi
Diyarbakır Öze Dönüş Melle NAİM Hocamız tarafından 02.01.2015 tarihinde CEMAAT BİLİNCİ VE TAASSUP konulu seminer verildi.

İslam tarihinin büyük  alimlerinden İbni  Haldun’un insanın  dünyaya gönderildikten  bu yana sürekli toplumsal bir varlık olarak hayatını devam ettiğini söylediğini, bir insanın kendi başına kalması , hayatını sürdürebilmesinin belki mümkün olduğunu  ama son derecede zor olduğunu , insanların bir birlerine muhtaç olduğunu, ihtiyaçlarını ancak toplumsal bir dayanışma neticesinde giderebilme imkanına sahip olduğunu…

Hiçbir şey olmasa bile bir insanın bir anne ve babadan dünyaya geldiğini, bir aile içerisinde büyüyüp geliştiğini daha sonra arkadaş çevresi, okul çevresi , iş çevresi  şeklinde devam edip en sonunda vefat  ettikten sonra tekrar kalabalık bir mezarlığa defin edildiğini sonrasında ahirette toplumsal boyutun değişmediği, hesabı görüldükten  sonra ya cennette veya cehennemde  yine topluluk içerisinde bulunacağını , kısacası insan diğer bireyler ile birlikte yaşamaktan yakasını kurtaramayacağını söyledi.

3-003.jpg

Aile, okul, iş çevresi , devlet gibi topluluklarda birer cemaattir, fakat bizim anladığımız İslami açıdan birer cemaat  olmadığını…

İslami açıdan CEMAAT  iki veya daha fazla bireyin   bir araya gelerek  ortak kaygı ve endişelere sahip olması ve ortak hedeflerinin olması , bu hedeflerin gerçekleştirilmesi neticesinde hem dünya hem de ahiret  saadetini temin eden mekanizma olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Peygamber  (s.a.v)  Allah’ın verdiği emaneti taşıyacak bireylerden bir cemaat oluşumu için Mekke dede çalıştığını, özellikle bunun somut verilerini Medine’ye  ayak basar basmaz, cemaat kavramının temelinde olan ce-me-a kökeninden gelen bir cami inşa etmiştir. Tabi ki cami inşa ederken aslında orada cemaat inşasının temelini atıyordu.  Şu andaki cami tasavvurundan daha çok o zaman ki  camii  tasavvur ediniz. Cami herkesin malıdır, ortak bir yerdir, herkes rahatlıkla girip çıkabildiği, buluşa bildiği, hayatın ve sosyal yaşamın merkezinde olan bir yerdir.  Cami inşasından sonra  Müslümanlar için çok önemli olan ve iki boyutu olan Medine Vesikasını oluşturdu. Bir boyutu Müslümanlar ve Gayrimüslimler arasındaki hukuku düzenliyor, diğer boyutu da Müslümanlar arasındaki  hukukun, kardeşliğin, uhuvvetin tesis edilmesini sağlıyordu. Medine vesikası oradaki İslam Cemaatinin teşekkülünde en önemli adımlardan biridir, dedi.

Taassup kelimesinin Türkçede bağnazlık, İngilizcede fanatizm ve holiganizm diye isimlendirildiğini

Dünya tarihinde taassubun kendi içerisinde bir çok kısımlarının olduğunu, inanç, ırk, renk ve benzeri nedenlere bianen yapılan taassupların,  sevgi ve nefrete bianen yapılan taassupların , Din, mezhep ve cemaatlere bianen  yapılan taassupların var olduğunu söyledi.

Taassup  a-be-se kökeninden gelmekte olduğunu. A-be-se  baba tarafından gelen organik akrabalık bağlarına dendiğini,  baba tarafından  olan akrabaların bir birlerini desteklemesi ve korumasına da asabiyet denir. Asabiyetin kendisi nötr bir kelimedir, olumlu (pozitif) da olabilir, olumsuz (negatif) olabilir.

İbni Haldun asabiyeti olumlu yönüyle ele almakta, asabiyetin olmaması durumunda dinin muhafaza edilemeyeceğini, devletlerin korunamayacağını iddiasını dile getirmekte bu yönüyle pozitif yönlü olduğunu söyledi.  Bediüzzaman ve günümüz alimlerinin yaklaşımının da bu yönde olduğunu söyledi.

İnanç yönünde yapılan taassup, peygamberlerin gönderildikleri toplumların peygamberlere yaptıkları taassuptur. Peygamberlere  biz sana tabi olmayız, biz atalarımızı hangi şekilde bulmuşsak onlara  tabi olacağız , atalarımızın dininden ayrılmayacağız deyip daveti reddetmeleri  inanç taassubu olduğunu, söyledi.

Diğer bir taassup çeşidi de ırk ve milliyetçilik şeklinde gösterilen taassuptur. Irk ve milliyetçilik konusunda bazı temel farklılıklar vardır.  Irkçılık nedir? Milliyetçilik nedir?  İyi bilmemiz gerekir. 

IRKÇILIK:  insanın toplumsal özelliklerinin biyolojik ve ırksal özelliklere indirgeyerek bunların bir üstünlük  vesilesi olmasını öngören yaklaşım ırkçılıktır.

MİLLİYETÇİLİK : Maddi ve manevi açıdan millet ve ülkenin çıkarlarını her şeyin üzerinde gören yaklaşım milliyetçiliktir….

Bir Müslüman dinin dışında hiçbir şeyi dinin üzerinde göremez, yani dinin maslahatı kendi şahsi maslahatları da dahil olmak üzere bütün maslahatların üzerinde görmekte ve her şeyini din için seferber etmek ve feda etme durumundadır.

 Hal böyle olunca, Kürtler ile ilgili bazı hakların dile getirilmesi, haklarının ihlal edildiğinin iddia edilmesi ve bunu arkasında durulması hiçbir şekilde ne ırkçılık nede milliyetçilik olarak tanımlanamaz. Bu tür bir taassup ta yani bir kavme biyolojik şartlarından ötürü dilin den, rengin den veya yaşadığı coğrafya ve ülkesinden kaynaklanan taassup,  İslam dininin kabul edeceği bir taassup değildir.

 

 

2-005.jpg

Diğer bir taassup çeşidi de mezhep ve cemaat  taassuplarıdır. Allah (c.c) kuranı kerimde dilemiş olsaydım sizleri tek bir ümmet kılardım diyor. Ama bizleri tek bir ümmet kılma arzusu olmamıştır.    (olsaydı bunu kimse engelleyemezdi.) Bu olmadığına  göre insanların tekbir ümmet , dil ve fikir üzerinde zorlanmalarının mantığı nedir? Bu mantık anlaşılmaz ve Allah’ın kainattaki sünnetine muhalif bir mantıktır…

Bütün Müslümanların bir alimin görüşü altında toplatılması yanlıştır. Bir çok büyük alimin görüşleri ve eserlerini  öğrencileri muhafaza edemedikleri için mezhep haline gelememiş, öğrencileri  muhafaza edenler mezhep haline geldiğini , söyledi.

 İslam olmadan mezhep düşünülemez. Çünkü İslam, İlahi vahyin usulü (esasları), mezhep ise o esasların şer’i deliller çerçevesindeki yorumu­dur. Bir şeyin asılı yok iken fer’inden (dalından) bahsetmek ve bu da yetmezmiş gibi kavga et­mek, abestir ve emperyalizmin bir oyunu olduğunu söyledi…

Cemaatlere beşerin kendi içtihadıdır. Herhangi bir cemaat lideri bir cemaati oluştururken, sonra bu mirası devralanlar  içtihadı devraldıklarını bilmelidirler.

 İslam alimleri bir konuda içtihatta bulunduklarında, bizden sonrakiler  içtihadımızı değerlendirirken Kuranın , Sünnetin ve bizden daha büyük alimlerin içtihat süzgecine vurduğunda bir yanlış tespit ettiklerinde  o içtihadımızı alıp vursun  duvara ve hiçbir şekilde itibar etmesinler  demişlerdir , dedi.

Alimler bile bu içtihatlarımızda bir yanlışlık gördüğünüzde  uymayın dediği bir yerde, kraldan daha kralcı davranarak  benim hocam , benim şeyhim, benim cemaatim, benim seydam, benim abim en iyisini bilir, en doğrusunu bilir demek ve bu yönde hareket etmek   bu yanlışa düşüldüğünü göstermektedir ,dedi.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Öze Dönüş | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Van Öze Dönüş Der Tlf: 432 212 10 18 | Haber Scripti: CM Bilişim