Dernek üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya, kuruluşundan günümüze dernek çalışmaları hakkında üye ve gönüllülere bilgi verildi. Bölgemizin bir parçası olduğu Ortadoğu’nun kökleri eskilere dayanan; fakat bu yüzyılda artarak devam eden sorunları karşısında yapılan çalışmalar ve yapılması düşünülen faaliyetler tartışıldı.
2004 yılında Van’da İnsan-Der adıyla kurulup, 2014 yılı güz aylarında Van Öze Dönüş Derneği olarak isim değişikliğine giden derneğimiz, kurulduğu günden bu yana insan haklarından, eğitime, sosyal yardım faaliyetlerinden, kültür gibi birçok alanda çalışmalar yapmış Van halkının teveccühüne mazhar olmuştur.
2000’li yılların ilk yarısında başörtüsü ve inanç özgürlüğü, eğitim hakkı ihlallerine karşı yaptığı çalışmalar ile Afganistan ve Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesi ile başlayan süreçte Müslüman coğrafyaların işgaline, savaş alanı haline getirilmesine, basın açıklamaları ve kitle gösterileri ile karşı durmuştur. 20. Yüzyılın ortalarından itibaren fiili işgal altında bulunan ve Siyonist vahşetin her türlüsüne maruz kalmış Filistin halkı ve Mescidi Aksa ile dayanışma programları, geceler, kitle yürüyüşleri ve kermesler düzenlenmiştir.
Yurtiçinde ve yurtdışında meydana gelen her türlü hak ihlaline karşı mazlumların yanında durmuş, zalimlere karşı mazlumların yanında saf olmuştur. Şeyh Ahmed Yasin ve Abdulaziz Rantisinin katledilmesinden, misyoner cinayetlerine, Hrant Dink suikastından, savaş mağduru mültecilere, kamusal alanda başörtüsünün serbestliğine, Halepçe ve Roboski katliamlarına kadar birçok alanda duyarlılık çalışmaları yürütmüştür.
2011 yılında Van’da meydana gelen depremde sahada aktif bir şekilde çalışmış, rehabilitasyon çalışmalarından, yardım faaliyetlerinin organizasyonlarına kadar halkımızla birlikte çalışmalar yaptı.
İlk gününden bu yana Şengal ve Kobanî’de yaşanan işgal ve savaşa karşı yerlerinden edilen mazlumlara yönelik yardım faaliyetleri, kurban kesim organizasyonu vb. çalışmalar yürütülmüştür. Okullarda öğrenci andının kaldırılması ile ilgili çalışmalara doğrudan ve dolaylı destek verilmiş, anadilde eğitim hakkı için kitlesel yürüyüş ve basın açıklamaları yapılmıştır.
Tek liste ile girilen seçimde Sayın İsmail Aydoğdu’nun listesi oy birliği ile kabul edildi.
Bugün ise haftalık yapılan Cuma sohbetinin akabinde resmi devir teslim yapıldı. Yeni yönetim kurulu ile birlikte görevi resmen devralan İsmail Aydoğdu kısaca şöyle konuştu:
“ Bismillahirrahmanirrahim, bize ilahi vahyi ve peygamberleri aracılığı ile hidayet nasip eden Allah’a hamd olsun. Allah yapacağımız her iş ve ameli kendi rızasına uygun yapmayı nasip etsin, bir an bile gaflete düşüp kendi rızası dışında bir iş yapmaktan yine Allah’a sığınırız.
Bu yürüyüş Allah ve O’nun kutlu davası içindir, Allah’tan duamız, alnımızı ak, ayaklarımızı sabit kılmasıdır. Üstlendiğimiz bu görev tek başına bir kişinin ya da kurulun altından kalkabileceği işler değildir. Bütün arkadaşlarımızın bu konuda bize destek olacaklarından şüphe etmiyorum. Her türlü görüş ve öneriye açık olduğumuzu, işleri istişare ile yapmak mükellefiyetimiz olduğunu bilerek hareket etmeye çalışacağız. Allah bizi utandırmasın...
Gecede şu ana kadar dernek başkanlığı yapmış olan abilerimiz ve arkadaşlarımız da unutulmadı. M Yasin Haskanlı, Münir Maviş, Cafer Açar isimleri anılarak orda hazır bulunan Abdurrahim Orhan’a birer kitap hediye edilerek, öneri ve destek ve duaları istendi.
İsmail Aydoğdu kimdir?
Adıyaman Kahta doğumlu, ilk ve ortaöğrenimini Kahta’da, yüksek öğrenimini Yüzüncü Yıl Üniverstesinde tamamladı. 2002 yılında üniversite okumak üzere geldiği Van’da, o günden bu yana kısa zaman aralıkları hariç burada ikamet etti. Van Öze Dönüş Derneği üyeliği ve yönetim kurulu üyeliği yaptı.