• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Van 18 °C

Öze Dönüş Dergisi 9. Sayı Çıktı

Öze Dönüş Dergisi 9. Sayı Çıktı
Öze Dönüş Dergisi 2017 9. Sayısı, "İlme Aşık Bir Mütefekkir Molla Mansur" başlığı altında okurları ile buluştu.

Editör Yazısı

Bismihî Sübhânehû,

Öze Dönüş Dergisi’nin dokuzuncu sayısı ile bir kez daha dimağlarınıza konuk olmanın kıvancını yaşıyoruz. Kalemle yazmayı öğreten Cenâb-ı Allah’a hâmd olsun. Rabbimiz, zihinsel üretimlerimizi bereketlendirsin, kalemimizi hakikatin anlaşılmasına ve yaşamsallaşmasına aracı kılsın. Bütün eylem ve amellerimiz gibi, yazımsal uğraşımızı da hoşnutluğuna mazhar eylesin.

Uzunca bir süredir aynı kelimeleri terennüm ederek başlıyoruz sözlerimize:  Sancılı bir süreçten geçiyoruz… İnsanlık ailesi ve İslâm Coğrafyasının, huzur, esenlik ve âdalete her zamankinden daha fazla gereksinim duyduğu demleri idrâk ediyoruz. Küresel ölçekli krizin, neo-kolonyal gelişmelerin, bölgesel sorunların, çatışmaların, vekâlet savaşlarının; düşünsel, etnik ve mezhepsel problemlerin; gelir eşitsizliğinin, sosyal uçurumun etkisini arttırdığını ve yeni sorun alanları oluşturduğunu müşahede ediyoruz. Geçmişten tevarüs eden problemlere yenilerinin eklenmesi ve çeşitlenmesi sorumluluklarımızın da, mevcut tablo çerçevesinde artması anlamına geliyor; çünkü “Tanıklık, sorumluluktur.” Sorumluluklarımızı yerine getirmek için, fikrî ve fiilî bir çaba ve dayanışma içerisinde hareket etmemiz ise elzemdir.

Fikrî ve fiilî çabalarımızın; bireysel, yerel ve küresel ölçekli sorunların aşılmasına yönelik olarak bir  “iyilik birikimi” oluşturmasını umarak yolculuğumuza devam etmeliyiz. Paylaşılan düşünce, amele dönüşen bilgi, yardım için uzatılan el, kötülük karşısındaki vicdanî duruş, adâlet perspektifinin yitirilmemesi ve ahlâkın sosyalleşmesi için göstereceğimiz gayret, hayatlarımıza anlam katacak ve kulluğumuzun îfâsına da katkı sunacaktır.

Sağlıklı değişimlerin; bireyden-topluma, içten-dışa, muhitten-merkeze doğru gerçekleştiğinin ve tıpkı kötülük gibi iyiliğin de “yayılmacı” bir tabiatının olduğunun hatırda tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Sese ses katıldıkça, kaygı kaygıya karıştıkça,  halîsâne gayretlerle yol alındıkça iyi ve hayırlı olanın yaygınlaşıp yerleşik hâle geleceğine inanıyoruz. “Sonuçlar”dan daha çok “süreçlerin” önemli olduğunu; erdemli tavır sergilemenin, başlı başına bir ‘değer’ ifade ettiğini savunuyoruz.  

Bu sayımızın dosya konusunu, kısa hayatını ilmî faaliyetlere ve toplumsal değişime adamış olan rahmetli Molla Mansur Güzelsoy olarak belirledik. Yaşadığı coğrafya, dönem ve toplumsal koşulların ötesine uzanmaya gayret etmiş; hayatını, İslamî değerlerin yaşamsallaşmasına vakfetmiş ve Türkiye’deki önemli bir düşünce, kültür ve ahlâk hareketine öncülük etmiş olan Seyda’yı yâd etmek ve gündemleştirmek istedik. Gelenekten tecdîde, bilgiden aksiyona, sıladan gurbete bir yolculuktur Molla Mansur’un yaşam serencâmı…

Dosyamıza Zeki Savaş, Muhammet Zahir Karataş, Cüneyt Turhan ve Nesip Hiçyılmaz katkıda bulundular.

Dosya konumuzun yanı sıra, İslam Dünyasının içerisinde bulunduğu buhranları gündemleştiren M. Yasin Haskanlı; intihar olgusunu irdeleyen Nesip Hiçyılmaz; Müslümanlar ve sekülarizm konusunu işleyen Mehmet Taş yazılarıyla sizlerle buluşuyor.

İnsanlığın anlam arayışı ve İslam dünyasındaki epistemolojik krizi açılımlayan yazısıyla Seyfullah Yürek dergimizdeki yerini alıyor.

Erdal Açıkyol’un, “Kur’an ve İnsan”, Orhan Göktaş’ın “Geleceğin Öğretmeni”, Turan Demiradam’ın, “Kutlu Bir Sevdadır Özgürlük”, Betül Güngör Aydoğdu’nun “Eleştirel Bir Söylem Olarak İslami Feminizm”, Selim Kaval’ın “Sünnetin Delil Oluşu” Mustafa Kızılkaya’nın “Küçülen Dünya ve Azmanlaşan Nefsimiz” Zafer Açar’ın “Hermeneutik Bağlamında Anlama Üzerine Bir Deneme” Gökhan Orhan’ın, mantık ilmi konulu yazıları okunmayı bekliyor.

Yavuz Yılmaz, Prof. Dr. Ejder Okumuş’un “Gösterişçi Dindarlık” kitabından hareketle, gösteriş ve dindarlık olgusunu inceliyor.

Muhammet Nurullah Çınar, İmam Gazali’nin “Ey Oğul!’ isimli eserini tanıtan yazısı ile dergimize merhaba diyor.

Necmi Kaya’nın duru anlatımlı ve Çehov tarzı hikâyesi, Necmettin Karasu’nun otobiyografik bir tatla çocukluğun tınılarını betimlediği denemesi, Mehmet Taş’ın “Kalk Ey Bilal!” şiiri, Zafer Açar’ın Dilsel çoğulculuk konusunu işlediği Kürtçe makalesi ve Mıhemmed Feraşini'nin Halepçe Katliam’ı temalı Kürtçe bir şiiri tahlil ettiği yazısı, derginin sizi karşıladığı diğer yazılar…

Derginin finansmanı ve personel istihdamını sağlamak üzere bir fiyat düzenlemesine gitmek zorunda kaldık. Anlayışla karşılayacağınızı umuyoruz.

Dergiye ulaşmakta zorluk çeken okuyucuların olduğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Derginin dağıtımı, temsilcilik oluşturulması ve yaygınlaştırılması adına siz dostlarımızdan katkı ve destek beklediğimizi bildirir.

Bir dahaki sayıda buluşmak üzere, verimli okumalar dileriz…  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Öze Dönüş Dergisinin 6. Sayısı Çıktı21 Haziran 2016 Salı 12:10
  • Öze Dönüş Dergisi 2. Sayı04 Eylül 2015 Cuma 14:26
  • Öze Dönüş Dergisi 1. Sayı10 Haziran 2015 Çarşamba 09:31
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Öze Dönüş | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Van Öze Dönüş Der Tlf: 432 212 10 18 | Haber Scripti: CM Bilişim