20 Mayıs 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara24°C
  • Van15°C

KÜRT PARTİ VE HAREKETLERİNDEN DİYARBAKIR'DA ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Diyarbakırda Kurd siyasi parti ve hareketler DAIŞ /İŞİD’in Kobaniye yönelik saldırılarını kınamak için ortak basın açıklaması yaptı.

Kürt parti ve Hareketlerinden Diyarbakır'da Ortak Basın Açıklaması

22 Eylül 2014 Pazartesi 19:18

IŞİD çetecilerinin Türkiye'nin de desteğiyle Kobanêye yönelik 15 Eylül'den bu yana devam ettirdiği saldırılara karşısında Diyarbakır'da bir araya gelen Kürdistani yapılar, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla Türkiye'ye IŞİD'e verdiği desteği çekme, Kürt halkına ise Kobanê halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı.  

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılan açıklamaya, Öze Dönüş Platformu,  Azadi Hereketi DBP, DDKD, DTK, Nûbihar Komele, ÖSP, KADEP ve Med-Zehra temsilcileri katıldı. Açıklama Kürtçe ve Türkçe olarak iki farklı dilde yapıldı. 

Türkçe açıklamayı yapan Nûbihar Derneği Genel Başkanı Rauf Çiçek, IŞİD'in Şengal'de gerçekleştirdiği katliam ve insanlık suçlarını Kobanê'de derinleştirek sürdürmek istediğine dikkat çekerek, IŞİD çetelerinin Kobanê'yi kuşatarak Kürt halkının kazanımlarına saldırdığını söyledi. Çiçek, IŞİD'i lanetleyerek, Kobanê halkının yaşadığı insanlık trajedisi karşısında BM ve AB başta olmak üzere tüm uluslararası güçleri, Kobanê halkıyla dayanışmaya çağırdı. 

Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğinin medyada bir çok kez yer aldığını da ifade eden Çiçek, şunları söyledi: "Dolayısıyla Kürdistan'ın kuşatılmasında ve yaşanan bu trajedide Türkiye'nin sorumluğu büyüktür. Bu nedenle Türkiye'yi Kürdofobi politikalarından vazgeçerek çözüm sürecinin ruhuna uygun hareket etmeye davet ediyoruz. Türk devletinin oluşturmak istediği ve bunun için uluslararası destek aradığı tampon bölge uygulamasını Rojava'nın işgaline dönük bir politika olarak değerlendiriyor ve tüm Kürdistanlıların tampon bölge uygulamasına karşı direnmesini ulusal bir görev olarak görüyoruz" diye konuştu. 

 Bu saldırıların ulusal birliğin gerçekleştirilmesinin en hayati ve acil görev olduğunu bir kez daha gösterdiğine vurgu yapan Çiçek, "Tüm Kürdistani kurumlar ve partiler, bu tarihi sorumlulukla karşı karşıyadır. Kuzey Kürdistanlı tüm parti ve örgütleri kendi birliklerini güçlendirerek zamanın ruhuna denk düşen ulusal birliği gerçekleştirme görevi ve sorumluluğu ile karşı karşıyayız. Bu olağanüstü zor süreçte tüm batı Kürdistanlı siyasal parti ve örgütlerin birliklerini gerçekleştirerek ulusal birlik ruhuyla Kürdistanlıların onur meselesi olan Kobane'yi savunmaya çağıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çiçek'in ardından konuşan DDKD Genel Sekteresi Abdulhayi Okumuş, Kürtçe açıklamayı yaptı. Okumuş, daha sonra bir basın mensubunun Kobanê'de sınırın her iki yakasında devam eden direniş ve IŞİD saldırılarına karşı bu yapıların somut bir çalışmalarının olup olmadığı yönündeki soruyu da "Sınırda zaten halkın ve yapıların destek vermeye çalıştığını görüyoruz. Bu saatten sonra da daha örgütlü ve daha net birşey yapma sorumluluğuyla karşı karşıyayız" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.