05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C
  • Van6°C

"KUR-AN VE SÜNNET ÇERÇEVESİNDE GÜZEL AHLAK"

Van Özedönüş der bu hafta ki cuma sohbetinde, Vaiz Fadıl SİZCAN hocanın sunumuyla "Kur-an ve Sünnet Çerçevesinde Güzel Ahlak" konusunu işledi.

"Kur-an ve Sünnet Çerçevesinde Güzel Ahlak"

14 Şubat 2015 Cumartesi 13:20

Van Özedönüş der bu hafta ki  cuma sohbetinde, Vaiz Fadıl SİZCAN hocanın sunumuyla "Kur-an ve Sünnet Çerçevesinde Güzel Ahlak" konusunu işledi.

Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde Müslüman ferdin, toplumun ve ümmetin mükemmel bir ahlaki yapıya kavuşması için bir hayli emir ve yasakların sıralandığını ve Müslüman için Allah'ın razı olacağı bir hayat tarzının belirlendiğini biliyoruz. Anne babaya, akrabaya, komşuya, arkadaşa, yetime, yolda kalana, miskine vb.lerine sürekli iyilik ve yardım etmek, cimrilik, dedikodu, kin, haset, gıybet, tecessüs, boş söz, zulüm, küfür, çekemezlik vb.lerinden şiddetle sakınmak, zulme ve zalimlere karşı çıkmak ve direnmek, yeryüzünden fitne ve fesat kalkıncaya kadar mücadele etmek, devamlı iyiliği emir ve kötülükten sakındırma gayreti içinde bulunmak gibi bir ahlaka sahip olunması emredilmiştir. Konuyla ilgili olan ayetlerin hepsini burada sıralamak mümkün değildir. Zaten, Hz. Aişe (r.a)'nın "Onun ahlakı Kur'an'dı." sözünde olduğu gibi Kur'an'ın tamamı bir ahlak kitabıdır diyebiliriz.

" O, ümmîlere, içlerinden, kendilerine âyetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara kitabı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderendir. Halbuki onlar, bundan önce apaçık bir sapıklık içinde idiler."(cuma 2)

Muhakkak kişi güzel ahlâkı sâyesinde gündüz oruç tutan gece ibâdet eden derecesine yükselir.

dsc_0837-001.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.